vineri, 26 martie 2021

Pregatirea pentru cutremur este esentiala 

Odata ce miscarea seismica a inceput sunt putine lucruri pe care le poti face daca esti total nepregatit. De aceea este important sa cunoastem din timp pericolele si recomandarile.


Iata pe scurt ce poti face pentru a fi pregatit:

          1. Daca locuiesti intr-un bloc marcat cu bulina fa toate demersurile posibile pentru a grabi efectuarea consolidarii blocului.
          2. Cumpara un birou de protectie la cutremur sub care sa te poti adaposti.
          3. Fixeaza obiectele care te-ar putea rani in caz de cutremur.
          4. Stabileste ce ai de facut si exerseaza de cateva ori actiunile pentru a putea aplica automat planul in caz de cutremur.
          5. Pregateste un ghiozdan sau un loc cu provizii care sa contina o trusa de prim ajutor si alte lucruri necesare precum fluiere, apa potabila, hrana uscata si bogata in calorii, incaltaminte rezistenta.
          6. Verifica cu regularitate proviziile si adauga lucruri necesare sau elimina-le pe cele expirate. Investeste in siguranta ta si a familiei tale!

Citeste mai multe pentru a afla si alte informatii despre ce sa faci si ce sa eviti.

In timpul seismului se recomanda sa ramai afara daca erai in exteriorul cladirii la inceputul cutremurului sau in interiorul cladirii daca erai in interior. Nu alerga, nu te panica, nu iesi pe balcon si nu folosi scarile sau liftul!


In cele mai multe situatii, probabilitatea de a suferi leziuni sau de pierdere a vietii se va reduce semnificativ daca:

-    Te vei aseza pe genunchi si te vei sprijini pe maini. Se reduce astfel probabilitatea crescuta de cadere in timpul si datorita miscarii seismice bruste, ramanand totusi o posibilitate de miscare mai sigura daca e necesara.
-    Te vei adaposti sub o masa rezistenta sau sub biroul de protectie in caz de cutremur. Adaposteste-ti cel putin capul si gatul sub masa daca nu exista spatiu pentru a intra cu totul. Daca nu ai posibilitatea de adapost sub masa aseaza-te jos si acopera-ti capul cu mainile.
-    Daca te-ai adapostit, tine-te cu mainile de partile rezistente ale adapostului, sau de orice obiect fix pe care il poti gasi. Din nou, capul si gatul trebuie protejate in mod special.
-    Daca esti in pat, este recomandat sa ramai pe loc si sa-ti acoperi capul cu o perna.
-    Evita pe cat posibil ferestrele, obiectele agatate, oglinzile, mobila inalta, electrocasnicele mari, dulapurile din bucatarie care contin obiecte din sticla.

Mituri si preconceptii

Nu tine cont de mitul tocului usii. In casele moderne, tocul usii nu este mai rezistent decat alte parti ale casei. In tocul usii nu ai posibilitatea de a te agata de un punct fix sau de a te adaposti si risti sa fii lovit cu putere de usa in miscare.

Nu tine cont de preconceptia ca toate cladirile se prabusesc in timpul unui cutremur major si nu alerga afara la prima miscare seismica. Datorita lucrarilor de consolidare si noilor reglementari in constructii cladirile nu se mai prabusesc. Pericolul major in caz de cutremur in zilele noastre sunt obiectele mobile din interiorul cladirilor, televizoare, mobila masiva atarnata pe pereti, aparatura electrocasnica, oglinzile si alte obiecte care se transforma in adevarate obiecte zburatoare la cutremure.


Intervalul mediu de recurenta al seismelor de mare intensitate din Romania este de aproximativ 30-40 de ani, iar faptul ca ultimul seism major a avut loc in 1977 ar trebui sa ne faca sa ne gandim serios daca suntem la curent sau nu cu pregatirile si noutatile in domeniul protectiei la cutremur.

Afla mai multe despre MobiFort, biroul proiectat pentru a te proteja la cutremur, si urmareste noutatile paginii noastre de Facebook.

Biroul Mobifort pentru protectie la cutremur

Vino la vizionare

Te asteptam in zona Salii Palatului din Bucuresti pentru a afla mai multe despre biroul MobiFort si cum sa te pregatesti pentru cutremur. Programari la 0761146285, de luni pana duminica.


- Copyright © MobiFort -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -